All About Painless Dentistry News

Djeca i stomatolog

Jan 28

Prvi zubići kod djece niču već u dobi oko šest mjeseci starosti pa do treće godine djeteta. Iako su u pitanju mliječni zubi koje će s vremenom zamijeniti trajni zubi, iznimno je važno očuvati i njih. Upravo na pozicijama mliječnih zubi, kad dođe vrijeme, niknut će trajni zubi. Zbog toga je ključno spriječiti razvoj bolesti i potencijalni prerani gubitak mliječnih zubi, kako ne bi došlo do ortodontskih nepravilnosti u budućnosti.

stomatolog

Preporuka praktički svih stomatologa je da bi se dijete trebalo prvi puta odvesti stomatologu nakon što napuni prvu godinu života. Samo upoznavanje vašeg djeteta sa stomatologom je vrlo bitno, stoga odaberite osobu u koju zaista imate povjerenja, kako ne bi potencijalno došlo do straha od stomatologa, te kako vaše dijete ne bi odbijalo odlazak k njemu. Vrlo je važno oforimiti zdrave navike od najranije dobi, od odlaska kod stomatologa i prvog susreta s pregledom zubi, pa sve do redovnog i prije svega, pravilnog održavanje oralne higijene vašeg djeteta: https://smiledesign-kovac.hr/usluge/djecja-stomatologija/

Važno je izgraditi povjerenje i prijateljski odnos između vašeg stomatologa i djeteta kako se u budućnosti, u slučaju potrebe za liječenje, ne bi pojavio strah od stomatologa, odnosno zubara. Nakon što je uspostavljeno povjerenje i potencijalni strah uspješno eliminiran, imamo idealne preduvjete za kvalitetno održavanje zdravlja zubi vašeg djeteta. Idealna situacija je da prilikom prvog posjeta djeteta stomatologu nema potrebe za stomatološkim zahvatima. U tom slučaju dječji stomatolog upoznaje dijete s ordinacijom, instrumentima, ali i pravilnim održavanjem oralne higijene te mogućim bolestima zubi kao što je dječji karijes.

Prvi i osnovni korak u prevenciji karijesa, ali i ortodontskih anomalija kod djece, jest redovito kontroliranje zdravlja usne šupljine od strane dječjeg stomatologa. Ne dopustite da Vaša djeca već u najranojoj dobi imaju problema s dentalnim bolestima.

Također, preporučujemo da s pranjem zubi i navikavanjem vašeg djeteta na isto krenete već od rane dobi, odnosno čim krenu nicati mliječni zubi. Iako su oni u usnoj šupljini samo privremeno, te čuvaju mjesto trajnim zubima koji su veći, čvršći i koji će vaše dijete pratiti ostatak njegova života, mliječni zubi se definitivno ne bi trebali zanemarivati.

Mliječni zubi također se mogu pokvariti, dok je najveća opasnost kao i za one trajne, upravo karijes. Suprotno mišljenjima mnogih, kada dođe do kvarenja mliječnih zubi i poteškoća s karijesom, čak i ukoliko vaše dijete taj zub, odnosno zubi ne bole, vrlo je bitno reagirati na vrijeme.

Da, mliječni zubi samo čuvaju mjesto onim trajnima, ali također karijes mogu prenijeti na trajne zube, odnosno ne saniranjem karijesa veća je šansa kako će trajni zub koji dođe na to mjesto biti slabiji i podložniji karijesu i ostalim zubnim bolestima. Osim toga, karijes koji nastane na jednom zubi, također se može proširiti i na one koji stoje uz njega, stoga je vrlo bitno reagirati na vrijeme. 

Ukoliko u bilo kojem trenutku primijetite karijes ili bilo kakve zubne poteškoće kod vašeg djeteta, obavezno ga odvedite stomatologu. Čak i ukoliko nema nikakvih tegoba, jasno je kako je prevencija najbolja, te da je ključ u redovnom posjetu stomatologu.

Na taj način od malih nogu učite svoje dijete zdravim navikama koje će ga pratiti cijelog života.