All About Painless Dentistry News

Zašto ići na izbjeljivanje zubi?

Mar 31

Smatramo da već i ptice na grani znaju kako je prva stvar koju će druga osoba primijetiti kod vas upravo vaš osmijeh. Poteškoće s kojima se možete u životu susretati upravo zbog vašeg osmijeha, također ne izostaju. Ukoliko sami niste zadovoljni vašim osmijehom, znate li da to direktno utječe na vaše samopouzdanje kao i želju za interakcijom i komunikacijom uživo s drugim ljudima. 

bijeli zubi

Iako se na prvu ne čini tako, ali povlačenje u sebe može izazvati mnoge zdravstvene probleme, od stvarnih zdravstvenih problema pa sve do vašeg psihološkog stanje što može dugoročno negativno utjecati na vaše zdravlje i sveopće stanje misli.

 

​​Gubitak boje i sjaja zubi gotovo je nemoguće izbjeći. Osim zbog životnih navika, tamnjenje zubi može biti izazvano i bolestima zubi kao što su karijes i zubni kamenac, oštećenja zubi ili pojava različitih oblika mrlja na zubima. Svi ovi problemi mogu se brzo i učinkovito riješiti jednostavnim postupkom izbjeljivanja. Preduvjet prije izbjeljivanja je da budu sanirane sve bolesti ili oštećenja na zubima.

 

Naravno, ukoliko imate želju za izbjeljivanjem vaših zubi, preporučujemo da se najprije obratite stručnom stomatologu koji će obaviti inicijalni pregled vaše usne šupljine, te najprije utvrditi stanje i zdravlje vaših zubi. Nakon toga možete prijeći na razgovor oko izbjeljivanja. Postoji nekoliko vrsta izbjeljivanja zubi, te je stomatolog zapravo osoba koja treba odlučili o tome koja vrste izbjeljivanja bi vama najviše odgovarala i koja od njih će imati željene rezultate.

 

Izbjeljivanje zubi laserom jedan je od najčešćih oblika izbjeljivanja. Na zube se prvo nanese sredstvo za izbjeljivanje na koje se potom djeluje laserskom lampom. Na taj način potiče se stvaranje hidrogena koji zube čini bjeljima. Izbjeljivanje zubi zoom lampom izvodi se po sličnom principu kao i lasersko izbjeljivanje, osim što se, umjesto lasera, koristi LED tehnologija. Izbjeljivanje zubi gelom također je vrlo česta metoda kojom se mogu postići značajne rezultate.

 

Ono što ne preporučujemo i neće vam preporučiti niti jedan stomatolog, je da izbjeljivanje radite kod kuće koristeći različite kućne preparate. Osim što u najvećem broju slučajeva nećete postići željene rezultate, izbjeljivanje kod kuće također može nepotrebno dodatno oštetiti vaše zube, što će u konačnici rezultirati potrebom posjete stomatologu koji će tada morati napraviti sanaciju štete koju ste sami prouzročili.

 

Koliko dugo traje izbjeljivanje zubi?

Učinak izbjeljivanja varira i ovisi ponajviše o prehrambenim i životnim navikama pacijenta. Jednom izbijeljeni zubi trebali bi zadržati boju i sjaj i preko godinu dana, pa i do dvije godine, no konzumacija tamnih pića, kave, cigareta i raznih vrsta hrane utječe na to razdoblje. S vremenom će zubi izgubiti nešto sjaja i bjeline, kad se to dogodi, preporuka je javiti se stomatologu i ponoviti postupak izbjeljivanja.

 

Je li izbjeljivanje štetno za zube?

Ukoliko izbjeljujete svoje zube kod stručnog stomatologa, nema bojazni oko štetnosti ili negativnog djelovanja na vaše zube.

Samo održavanje izbjeljenih zubi potpuno je jednako održavanju zubi koji nisu bili izbjeljeni. Važno je voditi računa oko oralne higijene, te ju pravilno i redovito održavati.

Ukoliko imate nedoumica ili dodatnih pitanja oko procesa izbjeljivanja zubi, preporučujemo da se obratite stručnom stomatologu koji će vas detaljnije uputiti u sami proces, te vam dati sve potrebne informacije.